Tuesday, December 2, 2008

La inceput a fost Cuvantul...

...si Cuvantul era Dumnezeu.

Pentru cei prea putin credinciosi (asa ca mine) am vesti bune: s-a demonstrat stiintific ca sunetul/vibratia/cuvantul chiar au forta creatoare sau distructiva (dupa sufletul omului, vorba 'ceea).

Marturisesc sincer ca pe mine ma fascineaza lucrul asta....am ramas foarte impresionata cand am citit de curand informatii referitoare la experimentele unui anumit domn japonez, pe numele sau Masaru Emoto, care a descoperit cum poate influenta cuvantul sau gandul structura cristalelor de apa inghetzate. Ei bine, acest domn a luat pur si simplu un vas cu apa, langa care a emis diferite mesaje sonore. Atunci cand mesajul era pozitiv, gen "Multumesc", apa isi modifica structura iar cristalele acelei ape inghetzate evidentiau niste forme asemanatoare fulgilor de nea, perfecte si minunate. La fel, atunci cand mesajul era negativ, apa reactiona pe masura, modificandu-si structura moleculara si reflectand cristale fara o forma bine definita, chiar haotica.
A se vedea mai jos un astfel de pe experiment:
http://www.youtube.com/watch?v=lkbpXRSIUnE


Un alt experiment, de care stiam deja de ceva vreme, vine sa intareasca aceeasi ipoteza: e vorba de teoria undelor sonore conform careia prin puterea sunetului materia poate fi 'aranjata', structurata, ordonata sau dez-ordonata :)
Unul dintre initiatorii acestei teorii se numeste Ernst Chladni. El a dovedit existenta modelelor pe care le pot crea undele sonore prin folosirea unui arcus de vioara, pentru a provoca vibratia la nivelul unor placi metalice peste care era asternut un strat de nisip. Astfel, el a aratat ca energia sonora a determinat orientarea granulelor de nisip dupa anumite modele. Acestea depindeau de inaltimea undei, desi dimensiunile si grosimea placii precum si dimensiunile granulelor de nisip influentau si ele tipul modelului final.
Am gasit pe net un clip in care se incearca demonstrarea teoriei:
http://www.youtube.com/watch?v=s9GBf8y0lY0



......................................

No comments: