Sunday, December 14, 2008

Aroganta credintei

Mi se pare cel putin o lipsa de respect sa crezi ca numai religia ta e cea adevarata si ca restul sunt false.

Daca celalalt nu il cheama pe Dumnezeu cu acelasi nume ca si tine, asta inseamna ca e mai putin credincios ?Inseamna ca ruga lui e mai putin fierbinte, inseamna ca sperantele lui sunt mai desarte, inseamna ca sansa lui la mantuire nu a existat niciodata ? Si va exista doar daca se converteste la religia ta ...?


Am auzit argumente conform carora religia crestin ortodoxa de ex ar fi cea adevarata pentru ca doar la ortodocsi coboara lumina de Paste si aprinde lumanarile unora dintre cei ce se afla la sfantul mormant.
E ca si cum ar zice un hindus ca doar religia lui e cea adevarata pentru ca doar la el statuile lui Sri Ganesh sau Shiva beau laptele adus drept ofranda.

Exemplele sunt multiple si se pot gasi in orice religie. In orice religie au loc minuni, fenomene ce nu pot fi explicate logic.

Din pacate, toate aceste semne ale lui Dumnezeu si binecuvantari sunt folosite de multi oameni pentru a argumenta ca religia lor e cea adevarata...pentru ca, uite, lor le-a dat Dumnezeu un semn !

Mai grav e ca aceasta atitudine aroganta si ostila fata de celelalte religii porneste de la un nivel oficial. Musulmanii spun ca religia lor e cea adevarata, romano-catolicii spun exact acelasi lucru, la fel si ortodocsii...si toate celelalte secte mai mici sau mai mari...si uite asa neamurile pamantului se razboiesc non-stop, asta in timp ce Dumnezeul fiecarei religii indeamna la pace, iertare si toleranta...

1 comment:

DawnSeeker said...

Pe langa aceasta convingere ca religia lor este cea mai dreapta dintre toate religiile, persoanele de genul asta mai cred si ca daca nu esti credincios, esti prost/ciudat/netrebnic si cate altele.

Mie mi s-a intamplat, nu o data, sa mi se spuna: "impartaseste-te si tu, ca ASA E BINE" (in fapt, mi s-au indicat mai multe, impartasania e ce mi-a venit in minte acum).

Care va' sa zica ei stiu, dom'le, calea cea dreapta, nu mai are nimeni dreptul la alta opinie. Ma rog, hai sa ma opresc, ca as putea scrie romane pe tema asta. :D