Monday, March 23, 2009

(Not so) easy virtue

Initial am crezut ca e un film ushurel, de comedie, potrivit pentru o amiaza linistita de duminica si ne-am avantat entuziasmate spre el. Ei bine, surpriza. Chiar daca ambalajul a fost oarecum arti/super-ficial povestea care se ascunde in spatele lui nu mi s-a parut a fi fost atat de lejera. Dimpotriva. Si tocmai asta a fost elementul surpriza pentru care a meritat vazut filmul.

Protagonista principala - o americanca in floarea varstei, spontana, non-conformista, frumoasa si independenta, trecuta deja printr-un mariaj cu un barbat mai matur - se recasatoreste cu un tanar gentleman englez. Amandoi merg la conacul tanarului lord spre a-i cunoaste familia: mama - o englezoaica ofilita inainte de vreme si incremenita in traditii si cutume depasite; tatal - marcat de drama razboiului si retras in lumea sa (lume total diferita fata de cea a sotiei); sora mijlocie - aflata la varsta la care incep curiozitatile/frustrarile legate de sex/barbati; sora cea mica - o adolescentina care incearca sa para mai matura decat este copiind comportamentul celor mari.
Tanara nora se potriveste in peisaj ca nuca in perete. La fel de (putin) bine se potriveste si cu tanarul sot, insa de lucrul asta isi da seama abia dupa ce il va fi cunoscut (cu adevarat) in mediul sau, alaturi de familie si prieteni. Ea este exponatul unei povesti de viata implinite - cum altfel - prin dragoste si moarte. Proaspatul sot nu s-a detasat (inca) de fustele mamei iar cand aceasta ii marturiseste dezamagita de el ca averea familiei este pe sfarsite, el ramane foarte surprins, fiindca nu banuise niciodata ce se intampla de fapt in real life in timp ce el isi traia linistit viata prin strainatatzuri.
Singura persoana cu care frumoasa americanca are ceva in comun este tatal socru. Amandoi marcati de tragedia mortii, dincolo dragoste, tragedie ce i-a invatat sa se bucure de viata si sa o guste 'bucata cu bucata', eliberati de constrangeri ipocrite si moravuri usoare.

No comments: